donderdag 7 mei 2009

Voorbij de illusie ...


Voorbij de illusie …

“Ver buiten de gedachte van recht en onrecht ligt een veld.
Daar zal ik je ontmoeten.
Als de ziel zich tegen het gras vlijt,
Is de wereld zo vervuld
Dat voor woorden geen plaats is.
Gedachten en taal, zelfs het woord “elkaar”,
Zijn daar overbodig.” - Rumi



Mensen stellen verwachtingen. Stellen verwachtingen in het leven. Het leven moet goed zijn, rechtvaardig, eerlijk, mooi … Maar het leven is dat niet. Het leven IS. Goed, slecht, mooi, lelijk, rechtvaardig, onrechtvaardig … dat zijn concepten gemaakt door de mens, door het denken. Het leven is niet rechtvaardig of onrechtvaardig. Het leven is niet juist of onjuist. Het leven is niet zacht of hard. Het leven is niet dit of dat. Het leven IS. Het leven IS … wat het is, manifestatie van de oerbron waaruit alles ontstaat: leven, maar ook niet-leven, materie, lucht, universum, kortom alles. Niet alleen alles wat we kennen en weten, maar ook alles wat we niet kennen en weten, en dat is veel meer dan wat we kennen en weten.

De mens heeft de neiging om te denken dat hij vroeg of laat alles met zijn verstand zal kunnen begrijpen en vooral beheersen. De mens vergeet vaak dat alles al een stuk langer bestaat dan de mens met zijn verstand en dat het verstand, hoe fantastisch werktuig het ook is, beperkingen heeft, zoals iedere manifestatie dat heeft.


“Domkop”, zei het intellect tegen het hart, “ hoe kun je zo werkeloos toezien?” Het hart was het daar niet mee eens: “Ben jij nu gek? Jij moet werken voor mij.” – Rumi

Het verstand is inderdaad een heel nuttig, maar ook een heel krachtig werktuig, maar te vaak wordt het verstand niet als werktuig gebruikt, maar gebruikt het verstand ons als werktuig. Het verstand is zo sterk en krachtig dat het ons leven gaat domineren. Dat we denken (met ons verstand) dat we zonder het verstand niets zijn. Maar niets is minder waar. De natuur leeft al miljoenen jaren zonder het denkend verstand en leeft een stuk wijzer dan wij als mens dat doen. De natuur laat zich leven, laat het leven door zich stromen en laat wijselijk de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Zo gebeurt het dat de seizoenen op elkaar volgen en dat in de winter de bladeren van de bomen vallen. Geen enkele boom die probeert dat te vermijden. Het gebeurt gewoon. En het IS. Ik kan zelfs niet zeggen dat de natuur het aanvaard, want aanvaarden is weer een concept van het denkend verstand. De natuur aanvaardt niets, de natuur IS. En wat is kan onmogelijk wel of niet aanvaard worden. Wat is, is en kan niet anders zijn dan wat en hoe het is.
Vandaar dat de natuur ook geen ego kent. Het ego is een product van het denkend verstand. Het denkend verstand creëert het ego en maakt van het ego, het “mij”, het hoofdpersonage van zijn verhaal. Het verhaal wordt door het verstand gecreëerd om alle gebeurtenissen, ervaringen, gevoelens, verlangens te plaatsen, een zin te geven. Omdat dat is wat het verstand doet. Catalogeren en etiketteren. Verklaringen zoeken, verbanden leggen en zodoende haar fichebakje met etiketten steeds meer uit te breiden en een netwerk van verbanden uit te bouwen. Zo ontstaat het verhaal. Het verstand zoekt een antwoord op de vraag waarom. Dat doet het verstand. Maar op de vraag waarom is geen antwoord te geven, want wat is, is en is reden genoeg op zichzelf. En wat is, is tevens niet-iets, het is zichzelf genoeg. Alleen wil het verstand het catalogeren, er een etiquette opplakken.


Het niet weten

Hoe zou ik weten wat ik ben
ik die alles ben?
alles kent zichzelve niet
het is.

Hoe zou ik weten dat ik ben
ik die alles ben?
het ik is in het al verdwenen
voor kennis is geen plaats.

Hoe zou ik weten dat ik ben
ik die ben?
zijn is niet iets zijn
het is zichzelf genoeg.

Erik Van Ruysbeek - Gedicht uit "Zangen van Ongrond"

We zijn als het ware bezeten door ons verstand, ons verstand dat ons van alles doet geloven. Het legt overal verbanden tussen en gaat alles analyseren, catalogeren en etiketteren. Het maakt ons verhaal en wij gaan geloven in dat verhaal, denken dat het echt is, vereenzelvigen ons ermee, terwijl het gewoon een soort mnemotechnisch trucje is van ons verstand om alles te onthouden en zijn weg terug te vinden in die enorme fichebak dat ons geheugen is. Zodra er iets gebeurt, een emotie, een gevoel, een gedachte, wat dan ook, legt ons verstand er beslag op en past het in in ons verhaal. En wij geloven dat verhaal, maken er een feit van, en gaan het dan opnieuw aandikken en doorspekken van emotie en gevoelens, een eindeloze vicieuze cirkel. Het verhaal doet ons ook geloven dat het leven een andere zin heeft dan het leven op zich. We geraken erin verstrikt. We zijn niet meer vrij. We zijn niet meer vrij om ons te realiseren dat het leven gewoon door ons stroomt, dat wij enkel het vehikel zijn. We zijn beginnen geloven in ons ego, in die fictie, zijn beginnen geloven dat we iemand zijn, dat we iemand moeten zijn, creëerden voor onszelf (ons ego) de nood om iemand te zijn, terwijl de echte bevrijding is om niemand te zijn, dat doet alle lijden eindigen. Daar begint ware vrijheid. Om vrij te zijn moet je je kunnen verlossen van het verstand en realiseren dat er buiten het verstand ook nog iets is. Dat daar alles is. Het enige echte. Het NU moment. Het manifestatie “ZIJN”. Dat wat ontstaat uit de diepe Leegte, de diepe bron van Alles. Die bron die zuivere vrijgevigheid is, zuivere Liefde waaruit alles ontstaat, waarin alles één is, waar alles pure Liefde is. En dat is onze essentie. Een weten dat niet bezoedeld is door de gedachte. Het is niets bijzonders. Het is buitengewoon eenvoudig. Nader dan je handen en voeten, zoals Messing het zegt, nader dan je eigen ego. Het is overal en altijd aanwezig. Het is het enige wat er is. Het is tijdloos en ruimteloos, totaal onafhankelijk, allesomvattend en totaal onpersoonlijk, zuivere Liefde, zuiver mededogen, pure vrijgevigheid dat alles geeft, omdat dat is wat Liefde doet, geven … dat is haar ware natuur, onze ware natuur. Het valt ons niet op omdat de essentie, ons Zelf geen ego heeft en er geen nood aan heeft zich op de voorgrond te zetten. Het Zelf heeft dat niet nodig. Maar daardoor wordt het telkens op de achtergrond gehouden omdat ons ego op de voorgrond wil staan.

Dit weten is onvatbaar voor het verstand, vandaar dat je het ook alleen kan kennen, weten voorbij het verstand. Al wat het verstand kan waarnemen is niet meer zuiver omdat het gekleurd wordt door onze ervaringen. Gecatalogeerd en in vakjes gestoken door ons verstand , want dat is wat het verstand doet.
Toch is er een zuiver ervaren, voorbij het verstand, een weten voorbij het weten, een voelen voorbij de zintuigen, een verlangen voorbij het ego, een liefhebben dat enkel geeft en niets terugvraagt, belangeloos …Dit is wat de Bron doet. Dit is wat wij zijn. Onze essentie. Essentie waar het verstand niet bij kan. Een kosmische intelligentie die niets met het menselijk verstand te maken heeft. De eeuwige, tijdloze, allesomvattende wijsheid van het “zijn”. In alle eenvoud, in alle nederigheid … zuivere Liefde.


“Treed terug, waar je ook staat of bent. Treed terug. Geef alles op. Alles wat je vanbinnen bindt aan je schijnleven. Wees niet belangrijk. Wil niemand meer zijn. Niets en niemand meer. Blaas de waterbel van illusies niet langer op. Jij bent niet belangrijk. Jij moet juist verdwijnen. Dan pas is Liefde er. Dan pas is het Zijn er. Vervuld Zijn.
Liefde verbindt alles. Toch laat ze alles vrij. Liefde is alles.
In haar wonen alle tegenstellingen, zonder tegenstellingen te zijn.
Alles wat is, zichtbaar, onzichtbaar, zegbaar, onzegbaar, is Liefde. Het is leegte en volheid tegelijk.
Liefde schenkt zonder schenker. Ze kan het niet helpen. Ze is nu eenmaal puur. Ze kent nu eenmaal geen verwachting, geen vragen, geen voorwaarden. Ze is nu eenmaal zoals ze is. En dat is een groot mysterie. Grondeloos diep. Ze geeft om niets. Ze is de altijd gevende.” – Marcel Messing (Het woud der inwijding)

Laat haar toe, stel je open, laat je verstand verstillen en je wordt geleefd door Al het Leven.

Voorbij de illusie van het ik … is er de oneindig, allesgevende Liefde … sterf die zoete dood, word wat je al altijd bent geweest: Niets en Alles !

Free Hit Counters

Free Counter